Schimmels

Schimmel op de voeten manifesteert zich ofwel op de huid van de voet ofwel op de nagels. Een combinatie van beiden kan ook bestaan.

Voetschimmel op de huid (tinea pedis)

Een voetschimmel is, zoals de naam al sterk doet vermoeden, een schimmel infectie van de huid van de voet. De medische term is tinea pedis (tinea =schimmel, pedis = voet). Vaak wordt het ook 'zwemmerseczeem' of 'atleetvoet' genoemd. Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels.

De infectie veroorzaakt een plaatselijke ontstekingsreactie. Deze gaat gepaard met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Vooral de ruimte tussen de 4e en 5e teen is aangedaan, waarbij men het kenmerkende “tenenkaas” aspect kan zien; witte vochtige schilfering. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan. Hierbij zien gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels . 

Een voetschimmel is eenvoudig te behandelen met ofwel uitwendige of inwendige medicatie. 

MediFootz geeft u hierbij het nodige behandelplan en advies om uw voetschimmel te verhelpen.

voetschimmel voorbeeldSchimmelnagels

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel).

Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd.

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt (wat men soms kalknagel noemt), hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Ook hier is met een eenvoudige behandeling van inwendige medicatie of uitwendige therapie de aandoening te verhelpen.  

Bij beperkte schimmelaantasting kan nagelreparatietechniek een behandeltechniek zijn. MediFootz geeft u graag meer uitleg.

nagelaantasting door schimmel